Creative Europe Media MK

Креативна Европа Канцеларија МК

Поддршка на Европските филмски и аудиовизуелни индустрии за развој, дистрибуција и промоција на нивните проекти.

 
На 6 април 2017, во рамките на Филозофскиот Филмски Фестивал, ќе се одржи презентација за потпрограмата МЕДИА на Креативна Европа, со фокус на повиците за Поединечен развој на проекти и Филмски Фестивали. Презентацијата ќе биде проследена и со индивидуални консултации за проектите кои што планираат да аплицираат во априлскиот рок. Гостинка на настанот ќе биде Г-ѓата Мартина Петровиќ, Раководител на Канцеларијата за Кретивна Европа МЕДИА од Хрватска.
 
Настанот ќе се одржи на 6 Април (четврток) од 13.00 до 15.00 часот во Кинотеката на Македонија.
 
Консултациите ќе се одржат на 6 април од 10.00 до 12.00 часот и на 7 април од 10.00 до 12.00 часот, во Агенцијата за филм на РМ.
 
Сите кои што се заинтересирани да закажат термин за конслутации, треба да се пријават најдоцна до 4 Април, на маил адресата:
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите..

Македонскиот МЕДИА Деск на покана од Канцеларијата за Креативна Европа МЕДИА од Бугарија, на 18 Март присуствуваше на овогодинешното издание на Софија Митингс, кое се одвиваше во рамките на Софија Филм Фестивал. Настанот беше насловен „Креативна Европа МЕДИА - Нови моменти и примери на успешна пракса од нашите соседни земји“. При тоа беа дадени примери од реализацијата на потпрогармата МЕДИА на Креативна Европа од Бугарија, Хрватска, Македонија, Чешка и Грција. Со настанот се даде поголема видливост и препознатливост на проектите од земјите од регионот и истиот беше можност за размена на искуства помеѓу филмските професионалци од наведените земји, а покрај тоа беа одржани и индивидуални консултации во врска со потпрограмата МЕДИА.

На настанот учествуваа Камен Балкански - Раководител на Канцеларијата за Креативна Европа МЕДИА на Бугарија, Мартина Петровиќ - Раководител на Канцеларијата за Креативна Европа МЕДИА на Хрватска, Владимир Стојчевски - Раководител на Канцеларијата за Креативна Европа МЕДИА на Македонија, Krystyna Plohonova од Работилницата МИДПОИНТ од Чешка, како и преставници на Медитеранскиот Филмски Институт од Грцаија, кои ја презентираа програмата Script 2 Film.

Повеќе информации за програмата на Софија Митинг може да најдете на следниот ЛИНК.

ФОТО ГАЛЕРИЈА од настанот.

 1. EACEA/17/2016; Deadline: 02/02/2017 - 12:00 - Support for Access to Markets EACEA 17/2016
 2. EACEA/21/2016; Deadline: 02/02/2017 - 12:00 - Support for Development of Slate Funding 2017
 3. EACEA/24/2016; Deadline: 28/02/2017 - 12:00 - Support to International Co-production Funds - 2017
 4. EACEA/22/2016; Deadline: 02/03/2017 - 12:00 - Support for Development of European Video Games 2017
 5. EACEA/25/2016; Deadline: 02/03/2017 - 12:00 - Film Education 2017
 6. EACEA/26/2016; Deadline: 06/04/2017 - 12:00 - Promotion of European Works Online EACEA 26/2016
 7. EACEA/20/2016; Deadline: 20/04/2017 - 12:00 - Support for Content Development of Single Project 2017
 8. EACEA/16/2016; Deadline: 27/04/2017 - 12:00 - Support for Film Festivals EACEA 16/2016
 9. EACEA/18/2016; Deadline: 28/04/2017 - 12:00 - Distribution Automatic Support 2017 (Generation stage)
 10. EACEA/23/2016; Deadline: 25/05/2017 - 12:00 - TV Programming 2017
 11. EACEA/19/2016; Deadline: 14/06/2017 - 12:00 - Distribution Selective Scheme – Support for the transnational distribution of European Films 2017
 12. EACEA/09/2016; Deadline: 01/08/2017 - 12:00 - Distribution Automatic Support 2016 (Reinvestment stage)
 13. EACEA/18/2016; Deadline: 01/08/2018 - 12:00 - Distribution Automatic Support 2017 (Reinvestment stage)

На 1 декември 2016 година, во Центарот за дизајн и иновации Јавна соба - Скопје, ќе се одржи презентација на двете потпрограми на Креативна Европа, Култура и МЕДИА. Гости на настанот ќе бидат претставници на Канцеларијата на Креативна Европа - Култура од Холандија и на Канцеларијата на Креативна Европа - МЕДИА од Бугарија.

 

Агенда Потпрограма - Култура / 01.12.2016, Центар за дизајн и иновации Јавна соба - Скопје

 • 10.30-11.00, Презентација на Потпрограмата Култура - Билјана Прентоска – Одделение за Креатина Европа – Култура, Министерство за култура на РМ
 • 11.00-11.15, Презентација на холандското искуство со Потпрограмата Култура - Клартје Булт и Максим Зеф, Канцеларија за Креативна Европа – Култура на Холандија
 • 11.15-12.15, Презнетација на категоријата Платформи и примери на добра пракса - Клартје Булт и Максим Зеф, Канцеларија за Креативна Европа – Култура на Холандија
 • 12.15-13.00, Пауза за ручек
 • 13.00-14.00, Примери на добра пракса – Категорија: Проекти за соработка
  • 1 Проект: „КУ-ТЕНДА“, д-р Елица Стоилова, Пловдивски универзитет и Здружение Центар за интеркултурен дијалог - Куманово
  • Проект: Балканска дизајн мрежа, Александар Велиновски, проект Коориднатор, Јавна соба - Скопје
 • 14.00-14.30, Прашања и одговори

 

Агенда Потпрограма - МЕДИА / 01.12.2016, Центар за дизајн и иновации Јавна соба - Скопје

 • 10.30-11.00, Презентација на досегашните резултати од Потпрограмата МЕДИА, Владимир Стојчевски - Канцеларија за Креативна Европа – МЕДИА, Агенција за филм на РМ
 • 11.00-14.00, Дебата на тема: ,,Креативна Европа МЕДИА – Можности и предизвици’’, Гостин: Камен Балкански - Канцеларија за Креативна Европа – МЕДИА на Р. Бугарија
 • 12.15-13.00, Пауза за ручек
 • 14.00-14.30, Прашања и одговори

Страница 1 од 5

Следни повици

06/04/2017 - 12:00 (CET/CEST, midday Brussels time) EACEA 26/2016 Promotion of European Works Online EACEA 26/2016

24/11/2016 & 25/05/2017 - 12:00 (CET/CEST, midday Brussels time)

EACEA 23/2016

TV Programming 2017

17/11/2016 & 20/04/2017 - 12:00 (CET/CEST, midday Brussels time)

EACEA 20/2016

Support for Content Development of Single Project 2017

01/12/2016 & 14/06/2017 - 12:00 (CET/CEST, midday Brussels time)

EACEA/19/2016

Distribution Selective Scheme – Support for the transnational distribution of European Films 2017

28/04/2017 & 01/08/2018 - 12:00 (CET/CEST, midday Brussels time)

EACEA/18/2016

Distribution Automatic Support 2017

24/11/2016 & 27/04/2017 - 12:00 (CET/CEST, midday Brussels time)

EACEA 16/2016

Support for Film Festivals EACEA 16/2016

29/04/2016 & 01/08/2017 - 12:00 (CET/CEST, midday Brussels time)

EACEA/09/2016

Distribution Automatic Support 2016

16/06/2016 & 03/10/2017 - 12:00 (CET/CEST, midday Brussels time)

EACEA/01/2016

Distribution – Support to sales agents 2016